HGS Olmadan Geçiş Yaptığımda Ne Olur? 2024 HGS Kaçak Geçiş Cezası Ne Kadar?

HGS Olmadan Geçiş Yaptığımda Ne Olur? HGS Kaçak Geçiş Cezası; Yeni HGS geçiş cezaları ne kadar gelin birlikte bakalım. Köprü ve otoyollarda yer alan ücretli geçiş gişelerindeki yoğunluğu azaltmak için devreye alınan hızlı geçiş sistemi, sürücülerin dur kalk yapmasına gerek kalmadan kolay bir şekilde gişelerden geçmesini sağlar. HGS etiketinin araca takılmasıyla birlikte geçiş ücreti, araç sahiplerinin hesaplarındaki bakiyeden düşer. Bu sayede gişe önlerindeki kuyruk da ortadan kalkmış olur. Fakat HGS hesabı olmadan ya da HGS hesabında yeterli bakiyesi olmadan gişelerden geçiş yapan sürücülerin ceza ödememek için bazı hususlara dikkat etmesi gerekir.
HGS Olmadan Geçiş Yaptığımda Ne Olur? HGS Kaçak Geçiş Cezası
HGS ya da OGS’den kaçak geçiş yapılması halinde izlenecek yol iki farklı koşula göre belirlenir:
Eğer aracın HGS ya da OGS aboneliği bulunmuyorsa geçiş ihlali yapan sürücünün plakasına ilişkin bir OGS ya da HGS aboneliğinin başlatılması gerekir. 15 günlük süre içerisinde aboneliğin başlatılması durumunda HGS aboneliği olmadan yapılan geçişe ilişkin bir yaptırım uygulanmaz. HGS aboneliği olmadan gişeden geçen vatandaştan sadece geçiş ücreti temin edilir.
Diğer taratan HGS aboneliği olan ama aracında HGS etiketi takılı olmayan bir vatandaşın HGS gişesinden geçtiğini düşünelim. Bu durumda da doğrudan bir yaptırım uygulanmaz. Kişinin sahip olduğu HGS etiketindeki bakiyeden geçiş ücreti kadar tutar düşürülür. Bakiyenin yetersiz olması ve belirlenen süre içerisinde yüklemenin yapılmaması halinde ise ceza uygulanır.
HGS bakiyesi nasıl yüklenir? HGS bakiyesi yükleme yöntemleri hakkında bilgi almak için: HGS Bakiye Sorgulama ve Yükleme İşlemi Nereden Yapılır?
Kısaca özetlemek gerekirse HGS olmadan geçiş yaptıysanız 15 gün içerisinde aboneliğinizi başlatmanız gerekir. Bu sayede herhangi bir ceza ödemeden sadece geçiş ücreti ödeyerek kurtulabilirsiniz.
HGS Yoksa Otobandan Nasıl Geçilir?
Yukarıda anlatılanlardan yola çıkarak otobandan HGS aboneliği olmadan geçiş yapmak durumunda kalanların 15 gün içerisinde bir abonelik başlatması ve yaptıkları HGS’siz geçiş işleminin ücretini ödeyecek kadar bakiye yüklemeleri gerektiğini söyleyebiliriz. Bu sayede herhangi bir ceza ödemek durumunda kalmadan yükledikleri bakiyeler üzerinden geçiş ücretleri temin edilecektir. Cezanın ne kadar olduğunun öğrenilmesi için ise internet üzerinden basit bir sorgulama yapmak yeterli olacaktır.
HGS aboneliği nasıl başlatılır? Bilgi edinmek için: HGS Alma ve İptal Ettirme İşlemi Nereden Yapılır?

HGS Olmadan Geçiş
HGS’siz Geçiş Cezası Nedir?
HGS aboneliği olmadan ya da HGS hesabında yeterli bakiye olmadan yapılan geçişler için uygulanan cezadır. Bu ceza doğrudan vatandaşlardan talep edilmez. 15 günlük süreç içerisinde abonelik başlatılması ve HGS etiketine bakiye yüklenmesi beklenir. Aksi durumda ise gecikme bedeli ve faiz gibi ek yaptırımlarla birlikte kaçak geçiş ücretinin temini sağlanır. 15 gün içerisinde bakiye yüklemesi yapılmazsa ilk etapta geçiş ücretinin 5 katı tutarında ceza uygulanır.
HGS geçiş ücretleri, köprü ve otoyollara göre farklılık gösterebildiği gibi aracın türüne göre de farklılık gösterebilir. Dolayısıyla tam ceza tutarını öğrenmek için internet üzerinden sorgulama yapmak daha doğru olacaktır.
HGS Geçiş İhlali İtiraz İşlemi Nereden Yapılır?
HGS Kaçak Geçiş Sorgulaması Nasıl Yapılır?
HGS geçiş ihlaline ilişkin sorgulamayı e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
- PTT Genel Müdürlüğü ile e-Devlet iş birliğinde faaliyetlerini sürdüren HGS ihlalli geçiş bilgileri sorgulama hizmetini açmak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.
- Giriş işlemlerini gerçekleştirebilmek için öncelikle sayfada yer alan “kimliğimi şimdi doğrula” bağlantısına tıklayın.
- Giriş sayfasındaki uygun boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet parolanızı girip daha sonra “sisteme giriş yap” yazısının yer aldığı butona tıklayın.
- Eğer e-Devlet parolanızı henüz temin etmediyseniz mesai günleri ve saatleri içinde size yakın bir bölgede yer alan herhangi bir PTT ofisine giderek içinde e-Devlet şifrenizin yazılı olduğu zarfı satın alabilirsiniz.
- Şifrenizi unutmanız halinde ise giriş sayfasında yer alan “şifremi unuttum” butonuna tıklayabilirsiniz. Bu butona tıkladıktan sonra sistemin sizden güvenlik amaçlı istemiş olduğu kimlik bilgilerinizi ve bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını yazıp sonrasında cep telefonu numaranıza iletilen güvenlik kodunu ilgili boşluğa girerek şifrenizi sıfırlayabilirsiniz. Eğer sistemde kayıtlı bir cep telefonu numaranız bulunmuyorsa, bu durumda yeniden bir PTT ofisine giderek tekrar bir şifre zarfı satın almanız gerekecektir.
- Ayrıca giriş sayfasındaki diğer opsiyonları kullanarak e-Devlet şifresine ihtiyaç duymadan da HGS cezasına ilişkin sorgulama yapabilirsiniz. Üst menüde yer alan internet bankacılığı, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da mobil imza opsiyonlarından size uygun olana tıklayıp aşamaları takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra adınıza kayıtlı HGS hesapları listelenir. Bu hesaplar için ihlali geçiş ve ceza bilgilerini sorgulayabilirsiniz.
- Eğer adınıza kayıtlı bir HGS hesabınız bulunmuyorsa yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşırsınız. HGS hesabınız varsa ve bu uyarıyla karşılaşıyorsanız Karayolları Genel Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.
e-Devlet üzerinden HGS geçiş ihlali sorgulamak için TIKLAYINIZ!
HGS Kaç Gün İçinde Ödeme Yapılmalıdır?
HGS Bakiye Yetersiz İse Ne Yapmalıyız?