yardım başvurusudevlet yardımları

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru e-Devlet 2024 Tüketici Hakem Heyeti İletişim

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru e-Devlet 2024 Tüketici Hakem Heyeti İletişim
A+
A-

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru e-Devlet – Tüketici Hakem Heyeti İletişim; Kimi zaman aldığımız ürünlerde sıkıntı yaşayabiliriz. Sıkıntı yaşadığımız ürünlerin şikayetlerini nereye yapabiliriz diye birçok kişi bu konu hakkında araştırma yapmaktadır. Tüketici Hakem Heyeti Nedir? Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Şartları Nelerdir? Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Günlük yaşantımızda farkına bile varmadan birçok sözleşmeye taraf oluyoruz. Bir mağazadan kıyafet alırken, market alışverişi yaparken, bir internet sitesinden kitap alırken, elektronik bir cihaz alırken, ev kiralarken ya da satın alırken; aldığımız her ürün ya da hizmet bizi bu sözleşmelerden birinin tarafı haline getirir. Tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri; dahil olduğumuz bu sözleşmelerden doğan aksaklıkları çözmek için oluşturulmuş kurumlardır.

Türk Telekom Nereye Şikayet Edilir? Nasıl Şikayet Edilir?

Tüketici Hakem Heyeti Nedir?

Tüketici hakem heyetleri; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği gibi yasal düzenlemeler çerçevesinde, tüketici işlemlerinde ya da uygulamada karşılaşılan uyuşmazlıklara çözüm üretmek amacıyla oluşturulmuş karar organlarıdır. Ticaret İl Müdürlüklerine ve Kaymakamlıklara bağlı olarak çalışan tüketici hakem heyetleri, Tüketici mahkemeleri ile aynı amaç doğrultusunda hizmet verir. Ancak tüketici mahkemelerinde yalnızca değeri 15 bin 430 TL’nin üzerindeki anlaşmazlıklarla ilgilenilir.

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru e-Devlet

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru e-Devlet

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Şartları Nelerdir?

Tüketici hakem heyetine başvurmak için özel şartlar aranmaz. Şikayet edeceğiniz konunun parasal sınırlar çerçevesinde muhatabı olan kuruma (ilçe/il tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemesi) dilekçenizle beraber başvurabilirsiniz. Tüketici hakem heyetine ve tüketici mahkemelerine yapılacak başvurular, 1 Ocak 2019’dan beri aşağıdaki parasal sınırlara göre yapılıyor:

  • Değeri 10 bin 280 Türk Lirası’nın altında olan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetine
  • Değeri 10 bin 280 Türk Lirası ile 15 bin 430 Türk Lirası arasında olan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetine
  • Değeri 15 bin 430 Türk Lirası üzerinde olan uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemelerine

Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tüketici hakem heyetine başvurmak isteyen tüketiciler için 3 farklı yolla başvuru yapma imkanı mevcuttur.

  • Şahsen: Şikayette bulunduğunuz konunun parasal sınırına göre; il/ilçe tüketici hakem heyetine dilekçeniz ile başvurabilirsiniz.
  • Posta yoluyla: Şikayetinize sebep olan uyuşmazlığın değeri 10bin liranın üzerinde ise dilekçenizi ve ilgili belgeleri (fiş, makbuz vb. ) iadeli- taahhütlü olmak üzere il tüketici hakem heyetine posta yoluyla da ulaştırıp başvurunuzu yapabilirsiniz.
  • Online: Tüm bunlara ek olarak şikayetlerin online ortamdan, e-devlet aracılığıyla tüketici hakem heyetine iletilmesi mümkün.

E-Devlet Üzerinden Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ticaret Bakanlığının e-Devlet ile entegre bir şekilde hizmet veren “Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemi” sayfası üzerinden şikayetlerin iletilmesi mümkün.

  • Öncelikle aşağıda paylaşmış olduğumuz e-Devlet bağlantı linkine tıklayın.

  • Aşağıdaki bağlantı sizi e-Devletin ilgili sayfasına yönlendirecek. Bu sayfadaki kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayarak kimlik doğrulama ekranına geçiş yapın.

faGfecaPbEDmBYpd1csC6tkCTVs4XV6lJ9bQ23AJ.jpeg

  • Bu sayfadaki giriş opsiyonlarından biri aracılığıyla sisteme giriş yapın. Sisteme, T.C. kimlik no ve e-Devlet şifresi ile giriş yapabileceğiniz gibi mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçeneklerinden birini kullanarak da giriş yapabilirsiniz.

UF0DVAoqdS6SH6KGZb1lJFy3fPL093udgL4Z1oHD.jpeg

  • Sisteme giriş yaptığınızda sizi yukarıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz sayfa karşılayacak. Bu sayfadaki uygulamaya git butonuna tıklayarak Ticaret Bakanlığının Tüketici Bilgi Sistemi sayfasına geçiş yapın.

  • Karşınıza çıkan bu sayfada tüketici başvuruları sekmesine tıklayın.

ZMGQhtz4qtb723QHm0YstffO0IRS9OAzC8rnu3To.jpeg

  • Ardından tüketici bilgi sistemine giriş yapmış olacaksınız. Burada yeni başvuru oluştur sekmesine tıkladığınız 5 adımdan oluşan talep oluşturma sürecini tamamlamanız gerekiyor. Bu 5 adımda sizden istenen bilgileri doldurduğunuz takdirde şikayetinizi heyete iletmiş olacaksınız.

İlgili e-Devlet “Tüketici Hakem Heyetleri Başvuru” sayfasına giriş yapmak için TIKLAYINIZ!

Henüz bir e-Devlet şifresi temin etmediyseniz e-Devlet şifresinin nasıl alındığını buradan öğrenebilirsiniz: e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

Tüketici Hakem Heyeti Başvuruları Ne Kadar Sürede Karara Bağlanır?

Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular en geç altı ay içinde görüşülür ve sonuca bağlanır. Yapılan başvurunun konusu, başvuruya konu olan mal veya hizmetin niteliği gibi sebepler karar süresinin değişmesine sebep olur. Başvuruların incelenme sırası, başvuru tarihine göre belirlenir. Alınan başvuru öncelikle bir ay içerisinde karşı taraftaki kişiye duyurulur.

Karşı tarafın da yine bir ay içinde savunmasını gönderme hakkı vardır ve savunmanın gönderilmesi beklenir. Karşı taraf savunma yaptıysa bu belge de dosyaya eklenerek hakem heyetinin değerlendirme sürecine dahil edilir. Bir ay içerisinde iki kez toplanan tüketici hakem heyeti, hazır olan ve gündemde bekleyen tüketici başvuru dosyalarını görüşür ve karara bağlar. Tüketici hakem heyeti başvuru sonucu taraflara 10 iş günü içerisinde bildirilir. Bildirildikten sonra da 15 gün boyunca karara itiraz edilebilir. Temyize yollanan kararlar için bir daha yargı yolu açılmaz.

Tüketici Hakem Heyeti İletişim

İl Ticaret Müdürlüklerine bağlı olarak hizmet veren hakem heyetleri, müdürlük tarafından belirlenen bir binada hizmet verirler. Bu sebeple, yaşadığınız şehirdeki İl Ticaret Müdürlüğüne ait resmi internet sitesinde telefon ve diğer iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz. Hakem heyetleri ilçelerde ise kaymakamlığın belirlediği bir bina hizmet verir; yine ilgili kaymakamlığa ait internet sitesinden ilçe tüketici hakem heyetine ait iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.