Plaka Nasıl, Nereden Çıkartılır? 2024 Plaka Çıkartma Ücreti

Plaka Nasıl, Nereden Çıkartılır? Plaka Çıkartma Ücreti; Yeni araç sahipleri kimi zaman plakalarını değiştirmek isteyebilirler. Peki plaka çıkarma ücretleri ne kadar?
Plaka her araca özel olarak verilir ve aracın kimliğinin bir parçasıdır. Trafiğe çıkan her aracın plakası önde ve arkada, görünür bir şekilde yer almalıdır. Fakat kimi zaman plakalar eskiyebilir, kırılabilir veya düşebilir. Böyle durumlarda yeniden plaka çıkartma ihtiyacı doğabilir.
Sıfır araç satın alan kişiler yeni plaka çıkarmak için, 2. El araç kullanan kişiler ise satın aldıkları aracın plakasını değiştirmek için başvurabilirler. Bazen de kişiler kendilerine özel bir plaka kullanmak isteyebilirler. Sebep ne olursa olsun, plaka değiştirmek veya yenilemek için birtakım evraklarla birlikte yetkili makamlara başvurmak gerekmektedir.
Plaka Nereden Çıkarılır?
Plaka işlemleri önceden araç satışının gerçekleşmesinin ardından Emniyet Müdürlüğüne bağlı Trafik Tescil Bürolarından yapılıyordu. Noterde gerçekleşen satış işlemlerinden sonra Trafik Tescil Bürolarına ilgili evrakların sunulmasıyla birlikte plaka değiştirme işlemleri tamamlanıyordu.
Devlet bu işlemlerin daha hızlı halledilebilmesi ve Trafik Tescil Büroları üzerindeki yükü hafifletmek adına plaka işlemleri için düzenlemeler yaptı. Düzenlemeye göre artık plaka ve ruhsat işlemlerinin tamamı noterlerde gerçekleşecek. Vatandaşlar tescil bürolarına randevu almakla zaman kaybı yaşamayacak ve yoğunluktan ötürü yaşanan gecikmelere maruz kalmayacak. Fakat plakada değişim yapmak isteyen vatandaşlar eskiden olduğu gibi trafik tescil bürolarından işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Araç Plakası
Sıfır Araca Plaka Çıkarma İşlemi Nasıl Yapılır?
Aldığını araç sıfırsa, plaka çıkarma işlemleri için çok fazla uğraşmayacaksınız demektir.
Aracı satın aldığınız bayi plaka işlemleri için veri tabanından boşta olan plaka numaralarını aratır ve sizden seçim yapmanızı ister. Siz seçenekler arasından istediğiniz plakayı söyledikten sonra bayi trafik şubeyle görüşür ve plakanın boşta olduğunu doğrular. Trafik şubeden onay geldikten sonra plakayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Ülkemizde hizmet veren yetkili bayilerde, araç fiyatı anahtar teslim olarak belirlenir. Yani bu fiyata plaka masrafları ve noter ücretleri dahildir. Bu nedenle ayrıca bir plaka çıkarma ücreti ödemenize gerek yoktur.
Plaka Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Zarar görmüş, yıpranmış, okunamaz halde olan plakalar için plaka yenileme talebinde bulunulabilir. Bu durumda işlem için gerekli belgeleri topladıktan sonra size en yakın notere giderek plaka yenileme başvurusu yapabilirsiniz.
Önceden, yani plaka işlemleri trafik tescil büroları tarafından yapılırken, önce plaka yenileme randevu talebi oluşturmak gerekiyordu. Daha sonra istenilen belgelerle beraber ilgili şubeye başvuruluyordu. Fakat plaka işlemleri noterliklere geçiş yapınca bu sistem değişti. Artık işlem öncesinde plaka yenileme randevusu almaya gerek yok.
Plaka yenileme için aracın sahibinin ya da yasal temsilcisinin bizzat başvurması gerekir. Bu kişi gerekli belgelerle beraber notere başvurduğunda işlemleri başlatılır.
Noterdeki işlemler bitince yetkili kişi plaka değişikliği için başvuran vatandaşa bir plaka basım belgesi verir. Bu belge ve plaka yenileme ücreti ile şoförler odası plaka yenileme ve basım merkezine gidilerek yeni plaka alınır. Yeni plakanın basılıp araç sahibine teslim edilmesi yaklaşık olarak 15-30 dakika sürer.
Plaka Yenilerken İstenen Belgeler Nelerdir?
Plakanızı yenilemek için notere gittiğinizde yetkili kişiye teslim etmeniz gereken belgeler şu şekildedir:
- Eski plakalar
- Kimlik belgesi ve fotokopisi
- Araç ruhsatı ve fotokopisi
- Plaka yenileme dilekçesi
Plaka Yenileme Dilekçesi Örneği
Plaka Yenileme Ücreti Ne Kadardır?
Plaka yenilerken hem notere hem de şoförler odasına ait plaka basım merkezine ödeme yapmak gerekiyor. 2024 yılı için geçerli olan plaka yenileme noter araç devri ile ücret toplam 932 Türk Lirasıdır. Bunun 160 Türk Lirası da plaka basım merkezine yatırılır. Bu meblağ çift plaka fiyatıdır.
Plaka Yenileme
Hangi Plakalar Ağır Kusurlu Sayılır ve Yenilenmesi Gerekir?
- Yasal olmayan yollarla basılan plakalar ( APP plaka vb.)
- Çerçeve içerisinde takılı olmayıp üzerinde vida olan plakalar
- Deforme olmuş, üzerindeki yazıları okunamaz halde olan plakalar
- Üzerinde damga olmayan plakalar
Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?
Plaka değişikliği sık sık plaka yenileme ile karıştırılır. Aslında ikisi birbirinden oldukça farklı işlemlerdir. Plaka yenilemede eskiyen ya da yıpranan plaka yenilenir fakat plaka numarası değiştirilmez. Oysa ki plaka değişikliği yapmak demek, plakanın seri numarası dahil her şeyiyle değiştirilmesi demektir. Plaka değişikliği iki durumda yapılabilir. Bunlar şu şekildedir:
- İkinci el araç satın aldıktan sonra aracın eski plakasını değiştirme
- İkamet değişikliği sebebiyle plaka değiştirme
Noter Satışından Sonra Plaka Nasıl Çıkarılır?
Noterde yapılan araç satış işleminde vatandaşın plaka değiştirme ya da var olan plakayı kullanma beyanına göre plaka işlemleri başlatılır.
Vatandaşın var olan plakayı kullanması yani değiştirme talebinin olmaması durumunda ek bir ücret ödemesine ya da satış işleminden sonra herhangi bir plaka başvurusu yapmasına gerek yoktur. Var olan plaka üzerinden trafik sigortası yaptırılarak yeni ruhsat için noterlere başvuru yapılabilir. Noterlerden verilen yeni ruhsat ve var olan plakayla araçlarını sorunsuz bir şekilde kullanabilirler.
Ancak plaka değiştirme talebi var ise noterde araç satış işlemi gerçekleşirken bu durumun beyan edilmesi gerekir. Bu beyanatın satış işlemleri sırasında notere iletilmesi büyük önem taşımaktadır. Çünkü o anda bu konuda bir talep oluşturulmazsa, plaka değiştirilemez. Ayrıca plaka değişikliği için başvurmadan önce motorlu taşıtlar vergi borcunun bulunmadığından emin olunmalıdır.
Araç Vergi Borcu Nasıl Sorgulanır?
Satıştan Sonra Plaka Değiştirme Başvurusu Nasıl Yapılır?
Beyan oluşturulup notere plaka değiştirme masrafını ödedikten sonra sıra Emniyet Genel Müdürlüğüne giderek plaka değiştirme başvurusu yapmaya geliyor. Bu işlem için yaşadığınız ilin Emniyet Müdürlüğü’nden randevu alabilirsiniz.
Yalnız burada oldukça önemli bir nokta var. Plaka değişikliği için emniyete yapılacak başvuru, noterde işlemler başlatıldıktan sonra 1 ay içerisinde tamamlanmak zorundadır.
Emniyet Genel Müdürlüğüne giderken sizden istenilen belgelerin tamamının yanınızda olduğundan emin olmalısınız. Bunun dışında bu aşamada aracın sigortası ve muayenesiyle ilgili belgeler de eksiksiz olmalıdır.
Emniyette işiniz bittikten sonra ikamet ettiğiniz şehir sınırları içerisindeki Trafik Tescil Şubesine gitmeniz gerekiyor. Burada size bir onay kağıdı verilecek. Bu kağıt ile şoförler odasına giderek plakanızı bastırabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır?
Satış Nedeniyle Plaka Değişikliğinde İstenilen Belgeler Nelerdir?
- Kimlik belgesi
- Zorunlu araç sigortası poliçesi
- Aracın eski trafik belgeleri ve plakaları
- Noterden alınan satış belgesi
- Türkiye Şoförler Odası’ndan alınan nakil belgesi
- Plaka değişikliği dilekçesi
Plaka Değişikliği
Plaka Değişikliği Dilekçesi Örneği
İkamet Değişikliği Sebebiyle Yeni Plaka Çıkartma İşlemi Nasıl Yapılır?
İkamet değişikliği yapıldığında bulunan ile ait plaka değişikliği yapılabilir. Bu tip durumlardaki plaka değişikliği Emniyet Müdürlüğüne Bağlı Trafik Tescil bürolarından randevu alınarak nüfus cüzdanı, trafik sigortası, eski plaka ve başvuru dilekçesi evrakları sunularak yapılır. İşlem başvurusu onaylanan araç sahiplerinin plaka yenileme işlemi aynı gün içerisinde gerçekleşir.
Özel Güvenlik Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Kaç Günde Gelir? (Adım Adım)
2024 Plaka Değiştirme Ücreti Ne Kadar?
Yapılan düzenlemeyle birlikte plaka değiştirme masrafları, 2024 yılı için noter masrafı 932 Türk Lirası, 80 Türk Lirası plaka basım yerine verilir. Noter ücreti sadece satış sebebiyle yapılan değişiklikler için geçerlidir.
Kayıp Plaka Çıkarma İçin Neler Yapmak Gerekir?
Bazen plakalar düşebilir ve siz yolda giderken kaybolabilir. Böyle bir durumda çok geç olmadan gerekli başvuruları yaparak plaka çıkarmak gerekiyor. Çünkü tek plakayla veya plakasız gezmek trafik kurallarını ihlal etmek anlamına geliyor.
Plakanızı kaybettiğinizi fark ettiğiniz an da ilk olarak polis veya jandarmaya başvurarak bu durumu bildirmelisiniz.
Eğer sadece tek bir plaka kayıpsa, plaka numaranız değişmez ve tekrar plaka bastırıp kullanabilirsiniz. Bu durumda kayıp bildiriminde bulunduğunuzda tarafınıza verilen tutanağın fotokopisi ve kimlik belgeniz ile en yakın notere giderek işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
Eğer iki plaka birden kaybolduysa veya motor gibi tek plakalı bir araca sahipseniz, o zaman plakanızı değiştirmeniz gerekmektedir. Bunun için yukarıda verilen plaka değiştirme başvurusu belgeleriyle Emniyet Genel Müdürlüğüne başvurmalısınız.
Kayıp Plaka Çıkarma Ücreti Ne Kadar?
Eğer tek plaka kayıpsa, o zaman yalnızca şoförler odasına plaka bastırma ücreti ödemeniz gerekiyor. 2023 yılı için tek plaka ücreti 80 Türk Lirası’dır. Fakat iki plaka da kaybolduysa hem plaka bastırma ücreti hem de ruhsat yenileme ücreti ödemeniz gerekiyor.
Plaka Çıkarma Ne Kadar Sürer?
Plaka için gerekli yerlere başvurularınızı bir gün içerisinde bitirebilirsiniz. Daha sonra plaka basım merkezine giderek aynı gün içerisinde plakanızı alabilirsiniz.
Özel Plaka Nasıl Alınır?
Araç sahipleri yeni aldıkları araç için ya da eski araçlarında trafik tescilin verdiği plakalar haricinde kendileri için önem arz eden harfleri plaklarında görmek isteyebilirler. Özel plaka almak isteyen araç sahiplerinin öncelikli olarak yapmaları gereken iş almak istedikleri plakayı sorgulamaktır. Almak istenilen plakanın daha önce başka bir araç sahibi tarafından alınıp alınmadığı kontrol edilmelidir.
Plaka sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. e-Devlet şifresi olmayan vatandaşlar herhangi bir PTT şubesine kimlik belgesi ile başvuru yaparak şifrelerini temin edebilirler. Sorgu işlemlerini tamamlayan araç sahipleri istedikleri plaka için trafik tescil bürolarına başvuru yaparak şirket ya da şahıs olması durumuna göre istenilen belgeleri ibraz ederek istedikleri plakayı alabilirler. Ancak istenilen özel plakaya göre ve şahıs ya da şirket olması durumuna göre 10.000 TL’ den 250.000 TL’ye kadar özel plaka vergisi söz konusu olabilir.
Plakasız Araç Cezası Ne Kadar?
İstediğimiz Plakayı Alabilir miyiz?
Başkasının üzerine değilse alabilirsiniz.
Tek Plaka Basım Ücreti Kaç TL?
65 TL.
Ben yabancıyım 2 el araba aldım,noterde araba aldıgim zaman arac plakasini verdiler,bundan sonra plakayi nerden alıcaım bide hangi evraklar gerekiyor acaba
Fiyatlar çok arttı, bakalım biriktirebilirsek alacağım.