yardım başvurusudevlet yardımları

Pasaport Yenileme 2024 Pasaport Süre Uzatma İşlemleri [ADIM ADIM]

Pasaport Yenileme 2024 Pasaport Süre Uzatma İşlemleri [ADIM ADIM]
A+
A-

Pasaport Yenileme 2024 Pasaport Süre Uzatma İşlemleri [ADIM ADIM]; Pasaportlarını yenilemek isteyen kişiler için yapacaklarını adım adım anlattık. Bildiğiniz üzere eski pasaportlarımızın artık kullanım süresi doldu. Onların yerini tıpkı kimlikler gibi çipli pasaportlar aldı. Ayrıca son yapılan düzenlemelerle pasaport çıkarttırma ve yenileme işlemlerini yapmak eskisinden daha kolay hale geldi.

Pasaport Türleri Nelerdir?

Pasaport başvuru ve yenileme işlemleri pasaportun türüne göre değişiklik göstermektedir. Aşağıda ülkemizde kullanılan pasaport çeşitleri hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Siz de kendi durumunuza uygun olan tanımdan hangi tür pasaport çıkarmaya hakkınız olduğunu öğrenebilir ve işlemlerinizi bu doğrultuda gerçekleştirebilirsiniz.

Umuma Mahsus (Bordo): Her Türkiye Cumhuriyeti ve K.K.T.C vatandaşının alabileceği pasaport çeşididir. Hizmet, hususi veya diplomatik pasaport başvurusu için belirtilen koşulları taşımayan kişiler umuma mahsus pasaport için başvuru yapabilirler. Dolaşım gücü diğer pasaportlara oranla biraz daha sınırlıdır.

Diplomatik Pasaport (Siyah): Dış İşleri Bakanlığı ve yabancı ülkelerde bulunan Türkiye Konsoloslukları ve Büyükelçilikleri tarafından verilir. Hükümet adına uluslararası görüşmeler, kongreler ve konferanslara katılmakla görevli olanlara ya da yabancı devletler nezdinde daimi ya da geçici görevde bulunan kişilere verilir. Diplomatik pasaporta sahip olan kişilerin eşleri ve çocuklarına da (25 yaşına kadar) diplomatik pasaport verilir.

Hususi Pasaport (Yeşil): Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine yahut diplomatik pasaport verilmesini gerektiren görevlerden farklı olarak herhangi bir resmi görev sebebiyle yabancı ülkelerde bulunması gereken kişilere verilen yeşil renkli pasaporttur ve sahip olan kişilerin eşleri ve çocuklarına da (25 yaşına kadar) bu hak tanınır. Bu pasaportun işlemleri sadece il emniyet müdürlüklerinde yapılır.

Hizmet Pasaportu (Gri): Hususi idareler ya da belediyeler tarafından resmi bir görevle yabancı ülkelere giden/orada görev alanlara, Türk Hava Kurumu veya Kızılay Cemiyeti tarafından görevlendirilenlere verilir. Hizmet pasaportuna sahip olan kişilerin eşleri ve çocuklarına da (25 yaşına kadar) pasaport hakkı tanınır.

Pasaport Çeşitleri

Pasaport Çeşitleri

Pasaport Nereden Alınır?

Eskiden pasaport başvuruları Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılıyordu. Son yıllarda değişen kimlik ve ehliyet başvuru sistemi gibi pasaport çıkarma ve yenileme işlemleri de değiştir. Artık pasaport almak için il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden başvuru yapmak gerekiyor.

Pasaport Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Pasaportunuzun süresi doluysa, evlilik sebebiyle kimlik bilgileriniz değiştiyse veya defterde boş sayfa kalmadıysa yeni pasaport için başvuru yapmanız gerekir. Daha önce de bahsedildiği gibi pasaport yenileme nüfus müdürlüğüne gitmek gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda kimlik ve ehliyet yenileme işlemlerinin nüfus müdürlüklerinde yoğunluğa sebep olmasından dolayı randevu sistemine geçilmişti. Pasaport çıkarırken veya yenilerken de öncelikle randevu almak gerekiyor.

Türkiye sınırları içerisindeki herhangi bir nüfus müdürlüğünden pasaportunuzu yenilemek için başvuruda bulunabilirsiniz. Bunun için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden randevu alabilirsiniz. Eğer internet bağlantınız yoksa Alo 199 çağrı hattı üzerinden de pasaport yenileme randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Vatandaşların pasaport çıkarma veya yenile işlemleri için kendilerinin başvurması gerekmektedir. Çünkü başvuru sırasında parmak izi gibi kişisel bilgiler kayıt altına alınmaktadır. Yani pasaportunuz için başvurmaya sizin yerinize ailenizden biri veya arkadaşınız gidemez. Ancak online randevu alırken kendiniz haricinde yakınlarınız için de randevu oluşturabilirsiniz. Ayrıca başvuru aşamasında belgelerinizin eksiksiz olması oldukça önemlidir. Eksik belge olması durumunda işlemleriniz gerçekleştirilmez ve tekrar randevu almanız gerekir.

İnternetten Pasaport Yenileme Randevu Talebi Nasıl Oluşturulur?

  • Bu işlem için öncelikle bölüm sonunda verilen linke tıklayarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesini açın.

pasaport2

  • Açılan ekrandan “Pasaport-Randevu al” sekmesine tıklayın.

pasaport1

  • Karşınıza bir bilgilendirme yazısı çıkacak. Bu yazıyı düzgünce okuduktan sonra “Kabul Ediyorum” yazısına tıklayın.

pasaport3

  • Açılan randevu ekranında öncelikle pasaport tipini seçin. Daha sonra ilgili boşluklara sizden istenilen bilgileri girerek “Devam” sekmesine basın ve işleminizi tamamlayın.

pasaport4

  • Dilerseniz bu sistemden var olan bir randevunuzu iptal edebilirsiniz.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Türlerine Göre Pasaport Yenileme İşlemleri

Bilindiği gibi ülkemizde kullanılan 4 tip pasaport var. Ve bu pasaport türlerine göre pasaport yenileme belgeleri değişiklik gösterebiliyor.

Umuma Mahsus Pasaport Yenileme

Ülkemizdeki vatandaşların büyük bir kısmının kullandığı bordo renkli pasaportların yenilenmesi için yapılacak işlemler oldukça basittir. Nüfus müdürlüğünden randevu aldıktan sonra istenilen belgelerle pasaport yenileme sürecinizi başlatabilirsiniz. Umumi pasaport yenileme evrakları şu şekildedir:

  • Hali hazırda kullanılan pasaport
  • Kimlik belgesi
  • Pasaport harcı ve defter bedelinin ödendiğini gösteren makbuz veya dekont
  • 2 adet biyometrik fotoğraf

Yukarıda sıralanan belgelerle beraber nüfus müdürlüğüne başvurduğunuzda pasaport yenileme işlemleriniz başlatılacaktır.

Yeşil Pasaport Yenileme

Hususi pasaport yenileme işlemi için de ilk önce randevu almalısınız. Daha sonra sizden istenilen evrakları hazırlayarak randevu saatinde nüfus müdürlüğüne gitmelisiniz. Yeşil pasaport yenileme için gerekli evraklar şu şekildedir:

  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair “tahsil edilmiştir” kaşeli ve imzalı belgenin birinci nüshası
  • Varsa eski pasaportlar
  • Hala görevde bulunanlar için kadro derecesini gösteren kurum tarafından onaylanmış, hususi damgalı pasaport müracaat formu
  • Ebeveyni üzerinden yeşil pasaport kullanan öğrenciler için öğrenci belgesi
  • Pasaport defter bedelinin ödendiğini gösteren dekont veya makbuz

Yukarıda listelenen belgelerle işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

Hizmet Pasaportu Yenileme

Yeşil pasaport gibi geniş dolaşım hakkına sahip olan hizmet pasaportunu yenilemek için yine aynı şekilde randevunuzu aldıktan sonra randevu gününde başvurunuzu yapacaksınız. Gerekli belgeler ise:

  • Nüfus cüzdanı aslı
  • Son 6 ayda çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport talep eden/yenilemek isteyen kişinin çalıştığı kurumdan onaylanmış damgalı hizmet pasaportu talep formu
  • Eski pasaportlar
  • Pasaport defter bedelinin ödendiğini gösteren dekont veya makbuz
Gri Pasaport

Gri Pasaport

Diplomatik Pasaport Yenileme

Diplomatik pasaporta başvurmak veya yenilemek isteyen vatandaşlar, diğerlerinden farklı olarak Dış İşleri Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden başvuru formunu doldurmalı ve çıktısını almalılar. Sizi bu forma yönlendirecek linki bölüm sonunda bulabilirsiniz. Başvuru için gerekli diğer belgeler ise şunlardır:

  • Başvuru formu ile birlikte son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf. (fotoğraf forma iğnelenmemeli veya yapıştırılmamalıdır.)
  • Nüfus cüzdanı aslı ya da onaylı örneği
  • Pasaport cüzdan bedelinin yatırıldığına dair dekont (Türkiye İş Bankası’nın Dış İşleri Bakanlığı Diplomatik Pasaport Hesabına yatırılacak.)
  • Önceden kullanılmış olan pasaportlar
  • Görev belgesi
  • Sürekli dış göreve gidecek olanların atama kararı örneği ve Dış İşleri Bakanlığı Eğitim Merkezi Başkanlığı’nın düzenlediği yönlendirme kurslarına katılındığına dair belge

Belgeler tamamlandıktan sonra başvuru nüfus müdürlüğüne yapılmalıdır. Başvuru formunda imza kutucuğuna kesinlikle ıslak imza atılmalıdır.

Diplomatik pasaport başvuru formu için TIKLAYINIZ!

Peki, Pasaport Defter Yenileme İşlemleri İçin Ne Yapmak Gerekir?

Bazen pasaportun sayfalarında giriş-çıkış mührü veya vize basacak yer kalmayabilir. Özellikle 10 yıllık pasaportlarda bir zaman sonra defter bitebilir. Böyle bir durumda dilerseniz pasaporta en baştan başvurarak tamamen yenileyebilirsiniz. Fakat pasaportunuzun kullanım süresinin bitmesine daha zaman varsa, sadece defteri değiştirebilirsiniz. Pasaport defterini değiştirirken yenileme işlemlerinin aynısı geçerlidir. Sadece ödeme kısmında değişiklik vardır. Defter değiştirirken pasaport harcı ödenmez, yalnızca 501 TL değerli kağıt bedeli ödenir.

Kayıp Pasaport Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Eğer pasaportunuzu kaybettiyseniz, ilk iş olarak yetkililere durumu bildirmelisiniz. Çünkü pasaport bir tür kimlik belgesidir ve kötü niyetli kişiler bilgilerinizi kullanarak yasa dışı faaliyetlerde bulunabilirler. Bu işlem için Türkiye sınırlarındaki herhangi bir polis merkezine veya yurt dışındaki konsolosluklara başvurabilirsiniz.

Kaybolan pasaportun yerine yenisini çıkarmak için pasaport türünüze göre yenileme işlemi yapmanız gerekir. Bunun için yukarıda pasaport türlerine göre detaylandırılan başlıklardan faydalanabilirsiniz.

Kaybolan pasaportun yenisini çıkarmak için herhangi bir ceza ödemenize gerek yoktur. Yalnızca pasaport harç bedelini ve defter ücretini yatırmanız yeterli olacaktır. Ayrıca eğer kaybolan pasaportunuzun 6 aydan daha uzun bir süre geçerliliği varsa, bu yeni çıkardığınız pasaportun süresine eklenecektir.

Pasaport Yenileme Harcı Nereye Yatırılır?

Pasaport harç ve defter bedellerini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu kurumlardan ödeyebilirsiniz.

Dilerseniz, Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olan İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesinden kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.

  • Pasaport ücretini internetten ödemek için ilk olarak bölüm sonunda verilen linke tıklayın ve ilgili sayfaya ulaşın.

pasaport5

  • Daha sonra ana sayfada yer alan “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” yazısına tıklayın.

pasaport6

  • Açılan menü “Pasaport Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” kısmı defter ücreti, “Umuma Mahsus Pasaport Harcı Ödeme” kısmı da bordo pasaportlar için geçerli olan harç ödemesini ifade eder. Bu işlemleri sırasıyla seçebilirsiniz.

pasaport7

  • Daha sonra ödeme ekranında sizden istenilen bilgileri girin ve son adımda kredikartı bilgilerinizi de yazarak işleminizi tamamlayın.
    Son olarak da işlem sonunda çıkan ödeme makbuzunu bilgisayarınıza kaydedin ve çıktısını alın.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu kurumların tam listesini görmek için TIKLAYINIZ!

İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

2024 Pasaport Yenileme Ücreti, Harç ve Defter Bedelleri Ne Kadardır?

Harç Bedeli                Defter Bedeli               Toplam

6 Ay      689,70 TL                   501 TL                     1190,70 TL

1 Yıl      1.008,30 TL                  501 TL                     1509,30 TL

2 Yıl      1.646,10 TL                  501 TL                    2147,10 TL

3 Yıl      2.338,50 TL                  501TL                     2839,50 TL

10 Yıl    3.295,50 TL                  501TL                  3796,50 TL

Pasaport Süresi Ne Zaman Biter?

Pasaport geçerlilik süresi belgenin türüne göre değişiklik gösterir.

  • Umumi pasaportlar 6 ay ila 10 yıl arasında değişen bir geçerlilik süresine sahiptir.
  • Hususi yani yeşil pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldır.
  • Hizmet pasaportu 5 yıllık verilir fakat kişiler bu hakkı tanıyan kurumda çalıştığı sürece pasaportu yenileyerek kullanmaya devam edebilir.
  • Diplomatik pasaportun süresi ise kişinin görev tanımına göre değişir.

Süresi Dolan Pasaport Nasıl Uzatılır?

Maalesef artık pasaport süresi nasıl uzatılır sorusunun bir cevabı yok. Çünkü eskiden uygulaması olan pasaport süresi uzatma işlemi artık yapılmıyor. Eski, çipsiz pasaportların kullanım tarihi Kasım 2015’te sona erdi. Bu pasaportların kullanımdan kalmasıyla beraber pasaport süresi uzatma işlemi de geçerliliğini yitirdi.

Artık pasaportunuzun süresi bitince yenisini almak için e-pasaporta başvurmanız gerekiyor. Aynı şekilde e-pasaportunuzun süresi dolduğu takdirde de yine yenisini çıkarmalısınız. Eğer sık sık seyahat ediyorsanız ve bordo pasaport sahibiyseniz, her defasında yeni pasaport çıkarmak ve defter bedeli ödemek yerine 10 yıllık pasaport çıkarttırmanız en iyisidir.

Boşanma Davası: Nereye Başvurulur? Evraklar, İşlemler

Pasaport Süresi Dolmadan Uzatılabilir Mi?

Ne yazık ki, pasaportun süresi dolmadan da uzatma işlemi yapmak mümkün değil. Daha önce de bahsedildiği gibi çipli pasaportlara geçildiğinden beri süre uzatma işlemi yapılamıyor.

Pasaport Süresi Uzatırken Defter Bedeli Ödenir Mi?

Artık pasaport süresi uzatılmadığı için defter bedeli ödemek gibi bir durum da söz konusu değildir. Eğer pasaportunuzun süresi dolduysa yeni pasaport başvurusunda bulunmalısınız. Bu başvuru için de hem pasaport harç bedelini hem de defter bedelini ödemeniz gerekmektedir.

Pasaport Yenileme Kaç Gün Sürer?

Pasaport yenileme işlemlerini bir gün içerisinde tamamlayabilirsiniz. Başvuru sırasında sizinle ilgilenen görevli sizden pasaportunuzun gönderilmesi için bir adres bilgilerinizi isteyecektir. Pasaportunuz basıldıktan sonra PTT kargo aracılığıyla verdiğiniz adrese gönderilir. Bu aşamada dilerseniz görevliye alternatif bir alıcı ismi de verebilirsiniz. Böylece pasaportunuz siz yokken gelirse bir başkası sizin adınıza teslim alabilir. Pasaportunuz başvurunuzdan sonra ortalama olarak 7-10 gün içerisinde adresinize iletilir.

Pasaport Çıkarmak İçin Gerekli İşlemler

Pasaport Fotoğrafı Özellikleri

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme ve Diğer İşlemler

 

 

Pasaport Süresi Uzatılırken Defter de Değişir mi?

Hayır.

Pasaport Süresi Bitmeden Yenileme İşlemi Yapabilir miyiz?

1 yıldan az bir süre kalmış olması gerekmektedir.

Yorumlar

  1. Fatma kaldı dedi ki:

    Passport harç ve defter bedeli nereden ödenir

    1. İncilay dedi ki:

      Anlaşmalı bankalardan ödeyebilirsiniz.

  2. İncilay dedi ki:

    Merhaba, yeşil pasaport sahibiyim. Pasaport sürem 18 Ocak 2021 ‘de bitecek. Ancak 25 Ocak 2021 tarihinde yurtdışı seyahatim var. Yeşil pasaportumun süresi bitmeden en erken ne zaman yenileyebilirim? Eğer süresinin bitmesini beklersem yenisi seyahatime yetişmeyecek. Acaba şu an süresi bitmeden yeşil pasaportumu yenileme yapabilir miyim? Bu konuda neler yapmam gerekiyor?

  3. Sedef dedi ki:

    Pasaportumu 3 yıllık çıkarmıştım ve süremin bitmesine 4 ay kaldı ve vize için uzatmam gerekiyor bu seferde 10 yıllık uzatma yapmak istiyorum bunun için başvuru yaptığımda kaç günde elime tekrar ulaşır sizce pasaportum