Muayenesiz Araç Kullanma Nedir? 2024 Muayenesiz Araç Bağlanır mı?

Muayenesiz Araç Cezası Nedir? Muayenesiz Araç Bağlanır mı? Yeni yıl ile birlikte trafik cezalarına da zam geldi. Araç Muayenesi Neden Yapılır? Araç Muayenesi Gecikme Cezası Ne Kadar? Egzoz Muayene Cezası Kaç Türk Lirasıdır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Muayenesiz araç kullanmak, aracınızın bağlanmasına sebep olacağı gibi daha büyük sorunlara da yol açabilir. TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleştirilen muayenelerin, muayene cezasından kurtulmak amaçlı olmadığını, aracımızın ve insanların güvenliği için gerekli olduğunu anlamamız önemli.
Muayenesi yapılmamış bir aracın standart denetimlerden geçmediğini ve riskli olduğunu unutmamak gerekiyor. Araç muayenesini ihmal eden sürücüler sebebiyle her sene binlerce ceza kesiliyor ve gereklilikleri sağlayamayan araçlar yüzünden yüzlerce kaza meydana geliyor. Bu sebeple araçların muayenesini zamanında yaptırmak, sürücülerin en önemli vazifesidir. Aksi takdirde hem diğer insanların hayatını tehlikeye atabilirsiniz, hem de maddi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
Araç Muayenesi Neden Yapılır?
Araçların yedek parçaları belirli bir ömre sahiptir. Bu ömür tükendiğinde değiştirilmeleri ve değişen parçaların yol şartlarına göre ayarlanmaları gerekir. Örneğin, her lastik değişiminde balans ayarı yaptırmanız gerekir ya da zamanı geldiğinde aracınıza takılı olan bütün filtreleri değiştirmeniz gerekir. Kanunlara göre sıfır kilometre alınan otomobiller ilk 3 senenin sonunda, sonraki her iki senede bir kere TÜVTÜRK istasyonlarında denetime tabi tutulurlar. 3 yaşını geçen kullanılmış otomobiller de her iki yılda bir bu denetimden geçmek zorundadır. Bu denetimlerde aracın yürüyen aksamı, motor aksamı, şasi parçaları, emniyet donanımları gibi sürücüleri ve yolcuları hayata bağlayan parçalar denetlenir.
Aynı zamanda aracın egzoz emisyon sistemi kontrol edilir ve gerekli ölçümler yapılır. Denetimin sonunda araçlar ağır kusurlu, hafif kusurlu ve kusursuz olarak değerlendirilir. Değerlendirmeler sonucunda ağır kusurlu araçlar muayeneden geçemez ve kusurları giderildikten sonra tekrar muayeneye girmek zorundadır. Hafif kusurlu ve kusursuz araçlar Türkiye yol şartlarına elverişlidir ve 2 yıl boyunca herhangi bir denetime takılmadan yollarına devam edebilir. Trafikteki araç sayısının artması, buna oranla bakımsız araçların yarattığı kaza ihtimali sebebiyle muayene her araç için gereklidir ve geciktirilmemelidir.
Araç Muayenesi Gecikme Cezası
Aracınız iki yılda bir kere denetime girmek zorundadır. Bu iki yılın sonunda TÜVTÜRK muayenesine gitmemiş araçlar için her ay, muayene ücreti üzerinden %5’lik bir faiz uygulanır. Örneğin, araç muayenesini 3 ay geciktirdiğinizi varsayalım.
TÜVTÜRK’te gerçekleştirilecek muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisiklet için 575,84 TL dir.
Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork için 1.130,44 TL.
Otobüs, kamyon, çekici ve tanker için 1.528,10 TL.
Bahsettiğimiz konu sadece aracın fenni muayenesi ile alakalı. Egzoz emisyon ölçümüne ait cezalar ve yaptırımlar tamamen farklıdır.
Egzoz Muayene Cezası Kaç Türk Lirasıdır?
Ülkemizde 22 milyon civarı araç yollarda seyir halinde. Hava kirliliğine sebep olan bu yüksek rakam yüzünden araçların muayeneleriyle birlikte egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmaları zorunludur. 11 Mart 2017 tarihli 30004 sayılı Egzoz Gazı Emisyon Kontrolü Yönetmeliği’nin 13. maddesine göre, egzoz muayenesi gecikme kesilen ceza 6.227 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Araç muayenesi ile beraber totalde 4 saati aşmayacak bu iki denetimi gerçekleştirmenizi ve çevreyi umursamanızı öneririz.
Muayenesiz Araç Kullanma Nedir? Muayenesiz Araç Bağlanır mı?
Araç Muayenesi Kaç Gün Gecikebilir?
2918 sayılı Karayolları – Trafik Kanununda yer alan 25539. sayıdaki maddeye göre, ruhsatta yazan muayene tarihi 1 gün aşılacak olsa dahi aylık gecikme faizi uygulanacaktır. Yani araç muayenesi bir gün bile geciktirilmemeli, zamanında yapılmalıdır. Uygulanacak faizde gün ayrımı yapılmıyor. Muayeneye girdiğiniz ay baz alınarak, muayene tarihinize oranla hesaplanıyor. Aracınızın, kendinizin ve taşıdığınız yolcuların sağlığı, çevrenizdeki diğer insanların güvenliği için muayenenizi geciktirmemeniz önemlidir.
Muayenesiz Araç Bağlanır mı?
Trafikte muayenesiz araç kullanmak suçtur. Sıklıkla yapılan trafik denetimlerinde muayene tarihi geçmiş araçların bulunması halinde sürücünün ehliyetine 10 ceza puanı ekleniyor ve 951 Türk Lirası ceza kesiliyor. Bu cezadan sonra, ikinci defa yakalanmanız durumunda araç bağlanıyor ve en yakın polis merkezine çekiciyle götürülüyor. Çekici masrafları ve çekilen otoparka ait masraflar tarafınıza yansıtılıyor. Dolayısıyla araç sahiplerine muayene gecikme ücretine ek masraflar çıkıyor ve vakit kaybı yaşanıyor.
Muayenesiz Araçla Kaza Yapmak
Son dönemlerde trafikteki otomobil sayısının artışıyla doğru orantılı olarak muayenesiz araç kazası haberleri giderek artıyor. Bu kazaların büyük çoğunluğu suçlu aracın bakımsız olması ve muayene ile denetlenmemiş olması. Ülkemizde muayenesiz kazaya karışan araç için herhangi bir yaptırım bulunmuyor. Kazada yaralanma ya da ölüm yoksa olay yerine polis gelmesi gerekliliği bulunmuyor.
Bu sebeple ruhsatta yazan muayene tarihini görebilecek bir kolluk kuvveti olmadığından herhangi bir ceza söz konusu değil. Ancak yaralanmalı ya da ölümlü kazalarda, polisin olay yerine intikal etmesi ve rapor tutarak merkeze bildirmesi bir zorunluluktur. Tutulan raporda aracın ruhsat bilgileri detaylı olarak yazılır ve muayene tarihi kasko şirketleri için belirleyicidir.
Aracın bakımsızlığından doğan kazalarda masrafları karşılamama hakkına sahip olan kasko firmaları, muayene tarihinizi size karşı bir koz olarak kullanabilir. Anlaşıldığı üzere muayenesiz trafiğe çıkmanız sebebiyle oluşacak bir kazada yüksek maddi külfetlerle karşılaşma olasılığınız çok yüksek.
Çekme Belgeli Araçlar İçin Gecikme Cezası
Aracınızın muayenesi geciktiği takdirde çekme belgesi aldıysanız bile gecikme cezası ödemek zorundasınız. Bu durumda aracın çekme belgesini aldığı tarih ve son belgelenebilir muayene tarihi esas alınır ve ay bazında gecikme cezasını araç muayenesinde ödemek zorunda kalırsınız. Bu durum çekme belgesi aldığınız aracı tekrar trafiğe çıkarmak istediğinizde geçerlidir.
Eğer aracınız çekme belgeliyse ve kullanılmıyorsa, herhangi bir ceza ödemenize gerek görülmemektedir. Aracınız 2009 tarihinden önce çekme belgesine sahipse, Trafik şube müdürlüklerinden alabileceğiniz ve muayene tarihinin görülebildiği ruhsatın fotokopisi, son muayene tarihini gösteren Ek-1 belgesi, vergi dairelerinden temin edebileceğiniz son muayenenin ödendi makbuzu ile TÜVTÜRK’e başvurmalısınız. Eğer son muayenenizi 2009 tarihinden sonra TÜVTÜRK istasyonunda yaptırdıysanız, saydığımız belgelerin hiçbirini götürmeniz gerekmiyor. Muayenesi gecikmiş aracınıza çekme belgesi almak istiyorsanız, muayene ücreti üzerinden hesaplanan faizi ödeyerek kolaylıkla aracınızı trafikten çekebilirsiniz.
Egzoz emisyon muayenesi ve araç fenni muayenesi trafikte karşılaşabileceğiniz sorunların önüne geçmek için yapılıyor. 2 senede bir denetlenmeyen araçların sebep olduğu kazalar ciddi can ve mal kaybına sebep oluyor. Bu sebeple bilinçli bir kullanıcı olarak muayenenizi geciktirmemenizi, çıkacak masraflardan korkmamanızı ve aracınızın bakımlarını düzenli olarak yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Kış Lastiği Takmak Zorunlu mu? Hangi Araçlar İçin Zorunlu?
Aracı Plakasız Kullanma Cezası Kaç TL?
5.154 TL.
Emniyet Kemeri Takmama Cezası Kaç TL?
436 TL.