Kızılay Kan Bağışı Nasıl Yapılır? 2024 Kan Bağışı Sorgulama ve Bağış Şartları

Kızılay Kan Bağışı Nasıl Yapılır? Kan Bağışı Sorgulama ve Bağış Şartları; Ülkemizde kamu yararına çalışmakta olan Kızılay, uzun yıllardır hizmet veren bir dernektir. Kızılay Kan Bağışı Nasıl Yapılır? Kan Bağışı Sorgulaması Nasıl Yapılır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
1957 yılında İstanbul ve Ankara’da ilk kan alımını gerçekleştiren Kızılay, kan alımı ve kan bağışında ülkemizdeki tek sorumlu kuruluştur. Kan bağışı kabul edilmeye başlandığı yıllarda ülkedeki kan ihtiyacının yalnızca %20’si karşılanabilirken bu rakam günümüzde %81’e kadar yükselmiştir. Gerçekleştirilen kan bağışlarında bariz bir artış olsa da oran, kan ihtiyacını hala tam anlamıyla karşılamamaktadır. Bu durumun vatandaşların;
- İğneden korkması,
- Kan bağışının uzun bir süreç olduğunu düşünmesi,
- Çeşitli şehir efsaneleri nedeniyle kan bağışı sırasında hastalık kapacağına inanması gibi durumlardan ileri gelmektedir.
Kızılay kan bağışı reklamları ve kamu spotlarıyla bu yanlış algıları kırmaya çalışmaktadır.
Devlet Yardımları Nelerdir? Nasıl Alınır? Kimlere Verilir?
Kızılay İle Alakalı Daha Detaylı Bilgiler İçin Tıkla!
Kızılay Kan Bağışı Nasıl Yapılır?
Kan bağışı, belki de en kutsal ve değerli bağışlardan biridir. Çünkü kan bağışında, diğer bağışlardan farklı olarak hediyeniz hayat olur. Kan bağışçısı olmak için ise yapmanız gereken şey oldukça basit. Bir Kızılay Kan Bağışı Merkezine giderek kan vermek istediğinizi söylemeniz yeterlidir.
Kan Bağışı Merkezleri sabit bir adreste olabildiği gibi, Kızılay’a ait araçlarda çeşitli zamanlarda mobil olarak da kan alımı yapılmaktadır.
Kan Bağışı Merkezine gittiğinizde ilk olarak kişisel bilgilerinize dair bir form doldurursunuz. Bu formda adınız ve soyadınız haricinde;
- Boyunuz,
- Kilonuz,
- Yaşınız,
- Medeni haliniz gibi bilgiler de size sorulur.
Ancak formun asıl önemli kısmı ciddi bir rahatsızlık taşıyıp taşımadığınızı tespit etmek üzere sorulan sağlık sorularıdır. Buradaki sorulara doğru yanıt vermeniz hayati önem taşır çünkü kanınızda bulunan bir hastalık, nakil yapılan kişiye aktarılırsa onun da hastalanmasına sebep olabilir.
Form doldurma işlemlerinin ardından ateşinize bakılır ve tansiyonunuz ölçülür. Ardından doktorun odasına alınıp formunuzla ilgili size birkaç soru sorulur. Doktorun “kan bağışçısı olabilir” onayı vermesinin ardından kan alma bölümüne geçilir ve işlemlere başlanır.
Kanınız torbaya aktarılmadan önce sizden birkaç tüp numune alınır. Bu numuneler, kan naklinden önce laboratuvara gönderilir ve ciddi bir kan hastalığınız olup olmadığına bakılır. Eğer sizin de bilmediğiniz bir hastalığınız varsa kan torbanız yakılarak imha edilir ve size bilgilendirme yapılarak hangi doktora gitmeniz gerektiği iletilir.
Tüm bu işlemler, toplamda 15-20 dakika kadar sürer. Son olarak size meyve suyu ve şekerli bisküvi ikram edilerek kan şekeriniz dengelenmeye çalışır. Kendinizi iyi hissediyorsanız kan merkezinden ayrılmanıza izin verilir.
Kızılay Kan Bağışı
Kızılay Kan Bağışı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Kan bağışınızdan birkaç gün sonra, formda bildirmiş olduğunuz cep telefonu numarasına bağışınızın kullanıldığı ile ilgili SMS gönderilir. Kan bağışının bir diğer güzel ve insana ruhsal tatmin yaşatan kısmı ise bağışladığınız her 450 mililitre kan için, Kızılay’ın doğaya bir fidan ekmesidir.
Cep telefonunuza gelen SMS haricinde;
- En son ne zaman bağış yaptığınızı,
- Hangi tarihte tekrar kan verebileceğinizi,
- Kaçıncı kan bağışınız olduğunu,
- Kan grubunuzu; www.kanver.org adresinden öğrenebilirsiniz.
Kan bağışı sorgulaması yapmak için TIKLAYINIZ.
Kızılay Ne Kadar Kan Alıyor?
Tam kan bağışında, bağışçıdan yaklaşık olarak 450 mililitre kan alınır. Ancak acil bir durum söz konusuysa ve hastanın değerleri buna elverişliyse iki ünite kan alınabilir.
Trombosit bağışlarında ise alınacak kan miktarı kişinin;
- Boyuna,
- Kilosuna
- Trombosit ön sayım değerlerine göre değişkenlik gösterir.
Kök Hücre Donörü Nasıl Olurum?
Kök hücre bağışçısı olmak için yapmanız gereken fazladan bir işlem bulunmuyor. Yalnızca kan bağışı öncesinde doldurduğunuz formun üst kısmına “Kök hücre donörü olmak istiyorum” ibaresi eklemeniz yeterli. Bunun üzerine sizden birkaç tüp daha fazla numune kan alınır ve bunlar kök hücre veri bankasına eklenmek üzere gönderilir.
Verilerinizin kök hücre ihtiyacı bulunan bir hastayla uyuşması halinde size bilgilendirme yapılır ve hastanın yaşadığı şehre davet edilirsiniz. Tüm konaklama ve yol masrafları Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanır. Ayrıca çalışıyorsanız, iş yerinizle ilgili tüm izin işlemleri yine Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülür.
Kök hücre bağışı 4 ila 6 haftalık bir süreçte toplam 20-30 saat aralığında sürer. Bu sürenin elbette ki tamamı nakil süreci değildir. Kök hücre naklinin, gerekli tetkiklerin yapılması, donörün uygun hale getirilmesi, aşı süreci gibi pek çok farklı aşaması bulunur.
Kızılay Gönüllüsü Nasıl Olunur?
Kızılay’da gönüllü olarak çalışmak için Türk Kızılay Şubelerinden birine giderek gönüllü olmak istediğinizi söylemeniz ve başvuru yapmanız yeterlidir.
Kan Grubu Kartı Nereden Alınır?
Türk Kızılayının Eski Adı Nedir?
Türk Kızılayının eski adı Hilal-i Ahmer Cemiyetidir.
2023 Kızılay Haftası Ne Zamandır?
29 Ekim – 4 Kasım aralığı Kızılay haftası olarak kutlanır.