2024 e-Devlet Fakirlik Maaşı Başvurusu

e-Devlet Fakirlik Maaşı Başvurusu; Sosyal devlet olmanın bir gerekliliği olarak muhtaç durumda olan vatandaşlara yardım etmek ve ihtiyaçlarını bir nebze de olsa giderebilmek devletin asli görevleri arasında yer almaktadır. Başvurusu hakkında bilgi verdiğimiz bu yazımızda aklına takılan her sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Fakirlik maaşı başvuru şartları nelerdir, fakirlik maaşı için gerekli evraklar, fakirlik maaşı sonucunu öğrenme, fakirlik maaşı ne kadar oldu, fakirlik maaşı başvuru yolları, fakirlik maaşı başvuru formu içeriği, fakirlik belgesi nereden ve nasıl alınır, fakirlik maaşı hesaba ne zaman yatar gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz…
Engelli Maaşı Ne Kadar? Nasıl Alınır?
e-Devlet Fakirlik Maaşı Başvurusu
T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen fakirlik maaşı sayesinde ihtiyaçlarını karşılayamayan yoksul aileler bu sayede hem kendi hem de çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayabilir. İhtiyaç sahibi vatandaşlar fakirlik maaşını alarak geçinme sıkıntılarını bir nebzede olsa hafifletmiş olurlar.
Gıda, giyim, barınma, eğitim ve daha başka birçok ihtiyaçları karşılamaya yarayan fakirlik maaşı, geçinemeyen ve işi olmayan kişiler için ilaç gibidir. Özellikle ekonomik sıkıntıların olduğu bu dönemlerde evlerini geçindirme derdine düşen ailelerin fakirlik maaşını alarak bu dertleri azda olsa azalmaktadır.
Evde Bakım Maaşı Ne Kadar? Kimler Alabilir?
Fakirlik Maaşı Nedir ve Nasıl Alınır?
Fakirlik maaşı yoksul kişilerin T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğünden başvurarak aldığı ve ihtiyaçlarını karşıladığı maaştır. Düzenli olarak her ay verilen fakirlik maaşı muhtaç kişilere aylık maaş olarak bağlanır.
Fakirlik maaşı için; yoksul vatandaşların bulundukları yerlerin muhtarlığından fakirlik belgesi almaları ya da Vakıflar Genel Müdürlüğüne giderek başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Fakirlik maaşının yanı sıra bu vatandaşlar diğer yardımlardan da faydalanabiliyor. Yani diğer kurumların yardımlarına da başvurabiliyor ve başvurularının kabul edilmesi durumunda yardımlarını alabiliyorlar.
e-devlet fakirlik maaşı
Fakirlik Maaşını Kimler Alabilir?
Fakirlik maaşı; çalışmayan, evini geçindirmekte zorlanan, üzerine herhangi bir gayrimenkul bulunmayan yoksul kişilere verilir. Sigortalı işi olmayan ve geçini karşılayamayan kişilere fakirlik maaşı verilir.
Fakirlik maaşı almak isteyen kişilerin geliri asgari ücretin 1/3 ün altında kalması durumunda muhtarlıktan fakirlik belgesi alarak maaş için başvuruda bulunabilir. Ayrıca düzenli bir geliri olan kişiler fakirlik maaşına başvuruda bulunamazlar.
Gıda Yardımı Başvurusu Nedir Nasıl Yapılır?
Fakirlik Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?
Yoksul ve kendi geçimlerini sağlayamayan kişilerin başvurduğu fakirlik maaşı için başvuru şartları mevcuttur. Genel olarak başvuru şartları;
Yoksul ve geliri olamamak
Başvuracak kişinin herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması
Eşi vefat etmiş ve dul aylığı alamayan işsiz ve herhangi bir geliri olmayan kadın olmak
Annesi babası vefat etmiş yani öksüz ve yetim bir çocuk olmak
%40 veya üzeri engele sahip olan ve engelli maaşı almayan kişi olmak
Bakım altına alınmamış olmak
Kimsesiz ve geliri olmayan 65 yaş üstü kişi olmak
Burada belirtilecek hususlardan biri de dul aylığı alanlara fakirlik maaşı verilmez. Ayrıca yaşlılık aylığı ya da yetim maaşı alanlar da fakirlik maaşı alamaz.
Fakirlik maaşı için başvuran kız çocukları sigortalı bir işe yani kendi geçimlerini sağlayacak bir işe girene kadar ya da evlenene kadar fakirlik maaşı alabilirler.
Fakirlik Maaşı İçin Gerekli Evraklar
Muhtaçlık sınırında olan ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan pek çok kişi fakirlik maaşına başvurmaktadır. Burada kişilerin özel durumlarına bağlı olarak ekstra belge de istenilebilir.
Genel olarak başvuruda istenilen belgeler; Kirada oturanlar için kira sözleşmesi, gelir belgesi, kimlik kartı fotokopisi, vukuatlı nüfus kayıt örneği, muhtarlıktan alınan fakirlik belgesi, başvuran kişi işsiz ise SGK dan alması gereken işsiz olduğuna dair belge, muhtaçlık aylığı başvuru formu, muhtaç aylığı alan kişiler için yoklama belgesi, engelli olan kişiler için engelli raporu almaları gerekmektedir.
Muhtaç aylığı başvuru formu için https://cdn.vgm.gov.tr/genelicerik/genelicerik_225_260519/1-yetim-muhtac-ayligi-basvuru-formu-imzali.pdf linkine tıklamanız yeterli olacaktır.
Fakirlik Maaşı Başvuru Yolları Nelerdir?
Fakirlik maaşı için başvurmak isteyen vatandaş iki şekilde başvuruda bulunabilir. Bunlardan ilki vatandaş bizzat Vakıflar Bölge Müdürlüğüne giderek başvuruda bulunabilir. İkinci bir seçenek ise vatandaş Vakıflar Bölge Müdürlüğüne e-posta ile ön başvuru yapabilirler.
Fakirlik Maaşı Sonucunu Öğrenme
Fakirlik maaşı almak isteyen pek çok vatandaş başvurularının ne zaman sonuçlanacağını merak etmektedir. Başvuru sonuçları genellikle 1 ay içerisinde sonuçlansa da bazen yoğunluğa göre bu süre uzayabilir.
Vatandaş sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenebileceği gibi kişilerin başvuru esnasında vermiş oldukları iletişim bilgilerine de sonuçlar gidebilmektedir. e-Devlet üzerinden sorgulama yapmak isteyen kişiler https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkine tıklamaları yeterli olacaktır.
Fakirlik Maaşı Başvuru Formu İçeriği
Fakirlik maaşı başvuru formları için; https://cdn.vgm.gov.tr/genelicerik/genelicerik_225_260519/muhtac-engelli-2021-tam-1.pdf ve https://cdn.vgm.gov.tr/genelicerik/genelicerik_225_260519/muhtac-yetim-2021-tam.pdf linkine tıklamanız yeterlidir.
Formlara tıkladıktan sonra gerekli görülen yerleri doldurmanız ve teslim etmeniz gereklidir.
Fakirlik Maaşı Ne Kadar Oldu?
Fakirlik maaşı 2.432 TL dir. Gerekli şartları sağlayan kişilere verilen bu maaş sayesinde pek çok yoksul kişiler ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.
Fakirlik Maaşının Kesileceği Durumlar Nelerdir?
Fakirlik maaşının kesilmesinin bazı sebepleri vardır. Bunlar; muhtaçlık durumunun ortadan kalkması, alığı alan kişinin vefat etmesi, aylık alan kişinin bakım altına alınması, yetim kız çocuklarının sigortalı bir işe girmesi, yetim erkek çocuklarının 18 yaşını doldurması durumunda, yetim kız çocuklarının evlenmesi, aylık alan kişinin üç ay boyunca maaşını çekmemesi, üniversiteye giden yetim erkek çocuklarının 25 yaşını doldurması, başvuru formunda yalan yanlış beyanlarda bulunan kişinin tespit edilmesi durumunda fakirlik maaşı kesilir.
Bunların dışında kişinin muhtaçlık durumunun kalkması ve bunu Vakıflar Genel Müdürlüğüne bildirmemesi durumunda kişiden muhtaçlık durumunun kalktığı tarihten itibaren ödemeler faizi ile geri alınır.
e-devlet fakirlik maaşı
Fakirlik Maaşı Hangi Hesaba Yatar?
Fakirlik maaşına başvuran ve başvurusu onaylanan kişilere her ay düzenli bir şekilde maaş yatmaktadır. Vatandaş bu maaşları PTT ya da Ziraat Bankasından alabilirler.
Fakirlik Maaşı Hesaba Ne Zaman Yatar?
Fakirlik maaşının herhangi bir günü yoktur. Başvuran kişinin belirlediği günlerde maaş yatmaktadır. Belirlenen gün sonucunda her ay o günde maaş yatar.
Fakirlik Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?
Fakirlik belgesi almak isteyen yardıma muhtaç kişiler bunun için bulundukları yerdeki muhtarlığa giderek fakirlik belgesini alabilirler. E-Devlet üzerinden belgeleri dolduran vatandaşlar bu belgeleri muhakkak muhtar tarafından onaylatması gerekmektedir. Yoksa belgeleri geçersiz olur.
Fakirlik belgesinin yanı sıra yardıma muhtaç kişiler diğer kurumların yardımlarına da başvuruda bulunabilirler.
Erzak Yardımı Nasıl Alınır? Nereye Başvurulur?
Fakirlik Maaşı Kaç TL?
2.432 TL dir.
Fakirlik Maaşı Nereye Yatırılmaktadır?
PTT şubeleri ya da Ziraat Bankası şubelerine yatırılmaktadır.
Evim kira gelirim yok zordurumdaylm allah icin yardlm edin